Hängmatta (hammock) istället för tält

Hängmatta – något för trädgården, eller fungerar den på fjällturer och skogsvandringar också?

För att gå rakt på sak: hängmattan är ett ypperligt alternativ till både tarp och tält, så länge det inte rör sig om kalfjäll eller hård vintervind. Jag har nu provat hängmatta på vintern både i lågland och på fjälltur liksom sommartid och här kommer några funderingar.

Test av jungelhängmattan i fjällmiljö. Getryggen, Jämtland

Hängmatta på vintern

Det största problemet med att använda hängmatta på vintern är vinden. Det finns inget vindskydd, och vindeffekten gör det kallare än kylan från marken. Kalfjället (t ex större delen av Jämtlandsfjällen) är, förutom vinden, inte att rekommendera eftersom det helt enkelt inte finns tillräckligt med träd att hänga upp den i!

Jungle Hammock vintertid, Amundön

En annan praktisk detalj som talar emot hängmattan på vintern är att finliret med knoparna och linorna för att få upp hängmattan. Det kräver att man tar av sig vantar/handskar och man börjar fort frysa. Slutsats vinter: Om du vandrar vintertid, håll dig nere i skogen så att du enklare kan komma undan vinden och då är hängmattan väldigt komfortabel. Vilket leder in på dess fördelar under den lite varmare perioden.

Hängmatta vår/sommar/höst

Så snart du lärt dig att sätta upp din hängmatta (lärt dig hur spänd den bör vara, hur högt upp på trädet du bör sätta fästpunkterna, hur du snabbt sätter upp regnskyddet/taket) så är det ett väldigt effektivt och komfortablet sätt att spendera natten. Dessutom är det ett lättviktigt alternativ: mattan jag använder heter Clark Jungle Hammock Ultralight och väger (inklusive ”taket”) 1080 gram. Jämfört med tält är det alltså väldigt lätt. Men allt är så klart relativt. Mitt Spinnshelter väger 250 gram och har dessutom plats för att skydda packningen.

Spinnshelter

Nackdelarna är förstås att resten av utrustningen får ligga under hängmattan (vilket inte brukar vara ett stort problem eftersom det är regnskyddat under ”taket”) och att det är en utpräglad solopryl. Clark’s Vertex är i och för sig en ”dubbelsäng”, men då är vi genast uppe i drygt 2 kg vikt istället (och jag vet inte hur komfortabel den är).

Varför välja hängmatta:

  • Du slipper leta efter plan och ”mjuk” mark
  • Det ger hög sovkomfort för ryggen (till och med väldigt bekvämt jämfört med liggunderlag direkt på marken)
  • Du har möjlighet att få ner vikten i din packning
  • Perfekt för ”Leave no tracks”-hiking (förutsatt att du är försiktig med träden förstås)

Att tänka på:

  • Kolla upp omkringliggande träd så att inga stora döda grenar riskerar att ramla ner under natten (OBS! Detta gäller ju förstås inte bara hängmattor, utan för all form av camping under träd.)
  • Använd avlastningsremmar (breda band) för att vara snäll mot träden och inte skava av bark
  • Ett trekvarts uppblåsbart liggunderlag spänner ut basen på hängmattan och ger därmed väldigt hög komfort
  • När du provligger: se till att du inte har tältpinnar eller annat vasst i fickorna – det sliter lätt upp din matta när du lägger dig ner

Hängmattan är dessutom perfekt att ha med på dagsutflykten om man har små barn. Både för (stillsam) lek och tupplurar.

Annonser

2 reaktioner på ”Hängmatta (hammock) istället för tält

  1. Glad midsommar Pontus! Ser ut som ni hade det riktigt schysst i Slottsskogen. Vilken fin blog du har, signade precis upp mej på din RSS feed. Ha de fint o hälsa familjen!

  2. Pingback: Pulsa med puls: Silverfallet-Ulvåtjärn-Storulvån « Flakes of Mind

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s