Baspackning

Idag packade jag ihop den utrustning jag brukar ha som bas för sommarvandring i fjällen. Totalt väger basutrustningen (dvs det jag bär på ryggen exklusive vatten och mat) ca 8 kg. Se den kompletta utrustningslistan →.

Basutrustning, totalt ca 8 kg

Nyckeln till viktbesparing ligger i att inte jaga gram, utan att jaga kilogram! Därför måste utrustning kunna användas till många olika saker. Exempelvis är stavarna både stavar och tält-pinnar. (Jag använder tekniskt sätt inget tält, utan ett spinnshelter som väger 250 g, men stavarna stagar upp det som ett ryggåstält.)

Vidare undviker jag tunga skaljackor, utan förlitar mig istället på mångsidigheten med tunn merinoull (t-shirt innerst) plus vindskjorta (GoLite) om det behövs. Utöver det kan jag ha en ullfrottétröja om det blir kallt, en regnjacka över om det regnar och en dunväst (Haglöfs) på kvällen. Behövs mer värme än så är det ju bara att krypa ner i sovsäcken. Filosofin är att undvika exempelvis en GoreTex-jacka med skalmaterial, eftersom den dels väger mer än ullfrotté + vindskjorta + regnajacka tillsammans och dessutom slipper man ju gå omkring med GoreTexens täthet och vattenbeständighet när det inte regnar.

En annan smart detalj är att min vattensäck har ett ytterlager som nås med en dragkedja. Där lägger man förslagsvis resetandborste och resetandkrämstub (finns billigt på Apoteket) tillsammans med puritab eller annan vattenreningsteknik. Då vet man alltid var man har tandborsten och dessutom har man alltid vatten att skölja med nära till hands.

Vattensäck + necessär i ett

Köket väger 150 gram och är MSRs minsta modell. För att ytterligare spara vikt har jag rationaliserat ner köksutrustningen till en Trangia-kastrull och en kaffepanna. Dessutom har jag bytt Trangia-locket mot en vanlig pajform i aluminium (finns på ICA). Det fungerar bra som lock och väger en bråkdel av Trangia-locket. En sked är allt som behövs. Det jag inte kan äta med sked har jag kniven till. En ihopvikbar kåsa (50 gram) fungerar utmärkt, och passar dessutom bra tillsammans med avsågad diskborste + diskmedel inuti kaffepannan när man packar.

Köksutrustning

Notera pajformslocket som vilar mot kastrullen. Hålls ihop med ett vanligt gummiband. Ett smart sätt att hålla tändstickorna vattensäkra är att trycka ner asken i en snusdosa. (Otroligt bekvämt att de passar så bra ihop måttmässigt. En annan observation är att en snusdosa har exakt samma diameter som en Trangia-brännare dessutom…siffermagi 🙂

Medicin + reparationskitet

När man rationaliserar bort så mycket kan man gott kosta på sig att ta med sårtvätt, kompress, plåster, compeed, pincett och värktabletter i medicinskåpet. Reparationsmässigt brukar jag klara mig med en bit ståltråd, några säkerhetsnålar och några varv silvertejp runt spadskaftet. Dessutom har jag en synål med färdigträdd björntråd med mig. Vad har man då silvertejp till i vildmarken? Jag har hittills lagat skalbyxor efter att ha rispat upp byxbenet med ett stegjärn under isklättring i Kebnekaise, lagat hängmattan då jag råkat rispa upp undersidan mot en sten, lappat ihop ryggsäcksskydd efter att ha ramlat i en törnbuske. Jag har även lagat mitt regnställ då jag tog mig över en taggtråd i Australien och fastnade… Just det ja, en gång tejpade jag min färdkamrats hälsena med silvertejp eftersom vår elastoplast var slut.

Räkna med 1 drygt kg extra i mat, bränsle och vatten per dygn. En 4-dagars tur på sommarfjället bör alltså landa på knappt 12 kg och jobba sig ner till 8 kg sista dagen. (Det bygger dock på att du hämtar upp vatten kontinuerligt, vilket ju går att göra i svenska högfjällen.)

Annonser

2 thoughts on “Baspackning

  1. Hittade denna fina blog när jag letade efter ensamma vargen att köpa, är det du har på dina bilder egen konstruktion eller försvarets?

    1. Tack.
      Jag har själv letat länge efter försvarets ensamma vargen som jag lärde mig tycka om på K3 för många år sedan, men utan lycka. De är verkligen svåra att få tag i konstigt nog.
      Till slut fick jag tag i måtten av en bekant som arbetar som officer och gjorde en egen variant i (ett ganska tungt) vatetntätt tyg. Den tjänade mig väl i några år (det är den du ser på bilderna), men då den nu slitits ut i kanterna och öljetterna har jag gått över till Gossamer Gears Spinnshelter (väger endast 250g).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s