Rocky Mountains/Boulder

The Flat Irons (Chautauqua Park)

Sommar i Klippiga bergen. Den lilla staden Boulder är ett perfekt ställe att utgå ifrån. Vandring och friluftsliv ligger nära till hands för i stort sett alla som bor här verkar det som. Friluftsbutiker är spridda över hela staden och på grund av den höga höjden (ca 1600 m) kommer en mängd idrottsmän (i synnerhet cyklister och löpare) hit för att effektivisera sin träning.

Chautauqua Park ligger nära till hands (jag cyklade till insteget från mitt hotell i stan på ca 20 minuter).

Insteget till Chautauqua Park
Chautauqua Park strax söder om Boulder, CO

Sommaren är grönskande och med tanke på höjden är det fantastiskt att se så mycket växtlighet (i skandinaviska fjällen räcker det ju att komma över 1000-metersstrecket för att nå kalfjället). Här får man kämpa sig upp till ca 3500 meter innan det blir tundra.

En av de många lederna går till The Royal Arch. Utsikten är fantastisk. Jag hade tur med vädret och såg Denvers skyskrapor resa sig låååångt borta vid horisonten.

The Royal Arch
Kaffepaus i skuggan.

Om man har bil kan man köra norrut till Rocky Mountains National Park. Vägen (den högst belägna i hela USA) slingrar sig uppåt tills man känner av den tunna luften och kan få snö på sig i mitten av juli! Vädret skiftar snabbt häruppe bland molnen.

Vägen upp till molnen ligger i Rocky Mountains Nat’l Park
Top of the world.

Det finns mycket djurliv i bergen. Svartbjörn är ett problem eftersom de letar matrester i soporna. Detta har resulterat i speciella björnsäkra soptunnor vid Ranger Stations och ledernas in- och utsteg. Andra djur (som är lite vanligare) är t ex hjort. Dessa stora hjortar kallas elk, som på amerikansk engelska alltså inte är älg (utan moose). Jag, en amerikan och en britt hade ett visst sjå att reda ut begreppen. Speciellt som man lätt kommer in på andra liknande djur som till exempel ren (reindeer, men vad är då caribou?) och förvirringar som att elk på engelska tydligen är en älg (dvs moose).

Relativt oskygga hjortar på över 3000 m höjd.

Andra djur som inte är rädda för närkontakt är ekorrar.

Piff
Green and high…in a good way
Annonser

One thought on “Rocky Mountains/Boulder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s