Norra Hallandsleden (med hängmatta)

Välkommen vattenstation på Fjärås Bräcka

Hallandsleden är 38 mil från norr till söder. På tre dagar hinner man inte med hela, så denna gång startade jag i Kungsbacka och gick söderut. Leden går i en gränsbygd där många slag mellan Norge, Sverige och Danmark stått. Därför kantas leden av minnesmärken och kulturgeografiska lämningar.

Insteget för min del var strax norr om Fjärås Bräcka. Vandringen började väldigt blött, och jag hade glömt min påse GORP. Men jag blev tröstad av rikliga snår med vildhallon, blåbär, björnbär, harsyra och till och med några tidiga lingon!

Fjärås Bräcka har ca 14 000 år på nacken och formades under inlandsisen. Vallen är 77 meter hög, 500 meter bred och ca 4 kilometer lång.

Ljunghedar och lövskog i norra Halland

I närheten ligger Ligravfältet från järnåldern. En mängd stenstoder har rests här, av okänd anledning. Högst är Frodestenen på nästan 5 meter.

Li gravfält

Lite lyxigare middag: misosoppa till förrätt, penne med pecorinoost och valnötter. Lite torkat renkött till. Avslutas med nyponsoppa och mandelbiskvier.

Äskhults by är väl värt ett besök. Ett titthål till en levande 1700-talsby.

Levande 1700-talslandskap i Äskhult

Sovplatsen låg i ett magiskt bokskogsljus med en hel pelarsal att sätta upp hängmattan i. Det var inte bara jag som besökte platsen. Mitt i natten blev jag plötsligt väckt av ett frustande. En nyfiken älg undersökte min hängmatta. Den satte av i sken när jag yrvaket röt till. Resten av natten blev lugn och skön.

Optimala förhållanden för hängmattan

Ytterligare en kulinarisk höjdpunkt blev pasta med tapenad, vitlök, tomatpuré och rökta sillfiléer i närheten av en liten sjö.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s