Fjäll och fjord på Lyngenhalvøya

Anlände vid lunchtid till Tromsö med flyg via Oslo från Göteborg. Laddade upp med en hamburgertallrik innan buss 150 mot Alta tog mig österut mot Lyngen vid 16-tiden. En mycket vacker tur med hisnande fjäll och fjordlandskap, inklusive vägfärja.

Jag anlände till Lyngseidet vid 19-tiden. Första uppgiften var att hitta lämpligt insteg till ”leden” från byn, vilket var lättare sagt än gjort på grund av alla nyanlagda vägar som inte fanns med på min karta. Till slut hittade jag den lilla liften och skidbacken som jag tog mig uppför för att komma över kammen norr om Lyngseidet och in i fjällvärlden. Tät björkskog som glesnade ju högre upp jag kom. Uppe på Eidnasen hade terrängen övergått i fjällhed.

Gick i strålande solsken med utsikt över Lyngen i öster och sjön Rotenvikvattnet i väst. Efter att ha lagat middag vid en jokk letade jag lägerplats och satte upp Spinnshelter vid 21-tiden. Det nya T-spritköket (Vargus-brännaren i titanium) fungerar väl inte helt optimalt dessvärre. Väldigt vindkänsligt och inte alls lika bränsleeffektivt som gas. Det brinner dock trevligare och tystare.

Lägret på Rotenvikfjället (ca 600 möh) badade i solsken hela ”natten”, även om jag fick några timmars skugga av de stora topparna. Midnattssolen gör det lite svårt att sova, men å andra sidan blir man ju pigg av så mycket ljus. Kroppen känns stark i det konstanta solljuset.

Efter frukost packade jag ihop och fortsatte norrut. Badade i en iskall jokk i första pausen. Strax öster om Rundfjället såg jag en havsörn som seglade ut mot vattnet. Annars strövar ren och får sida vid sida i dalgångarna. Höll höjd och svängde västerut med Fastdalselva i norr.

Tog lunch vid älven med Skaidevárri söderut. Stannade en stund eftersom solen stekte på och utsikten med alla mäktiga berg runtomkring krävde det! Ägnade sedan eftermiddagen åt att bestiga den östra 900-meterstoppen av Skaidevárrifjället. Brant stenskravel fick mig att fälla ihop stavarna och använda både händer och fötter för att komma upp.

Vägen ner slet på knäna… Jag vilade en stund efter jag kommit ner och läste med nypressat kaffe. Den nya JavaPressen från GSI ger bra kaffe, även om den är skrymmande. Hade den varit tät nog för att transportera vatten hade den varit optimal.

Det konstanta solljuset gör att jag automatiskt slår av på tempot. Läser länge, stannar upp och filosoferar. Man har tid. Jag stannar när jag är hungrig, slår läger när jag är trött. Vid 21-tiden har jag hittat en ny lägerplats med utsikt över dal och toppar. I närheten en bred jokk där jag tar dricks- och matlagningsvatten, lite längre ner diskvatten och i en annan del av flödet morgontvätt.

Vandringen fortsatte genom storslagna dalgångar och ett fantastiskt vattenlandskap med bland annat fiskmåsar – en ovan syn i fjällandskapen (åtminstone i svenska fjällen).

Förutom toppturen är vandringen ganska lätt. Inte mycket till leder, utan man knatar på i passen och sneglar på karta och kompass då och då. Med sol och klar sikt är det lättvandrat och vidunderligt vackert.

Väl ute ur fjällkedjan efter tre dygn med en del vad vad jag till slut framme vid myr och fjällskog på några få meter över havet. Spenderade sista eftermiddagen med att ta mig ner till Svensbyn där buss 150 tillbaka till Tromsö stannade vid vägfärjan och plockade upp mig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s