Utrustning

Packningen jag använder för tillfället (fastpacking i skandinavisk skogsmiljö – höst, vår, sommar) har en basvikt i säck på 4-6 kg beroende på vilken sovlösning (tarp eller hängmatta) jag använder. Vikt inklusive det jag har på mig blir alltså ca 6-8 kg.

Det är viktigt att påpeka att det är skillnad på ”bushcraft”/överlevnadsutrustning och den ultralätta fastpacking-utrustning jag fokuserar på här. Om jag är i ”bushcraft-mode” bär jag både yxa, såg och kniv för att spendera en eftermiddag på att bygga ett skydd av slanor, granris och mossa. Jag föredrar då ordentliga kängor, robusta (tunga) byxor etc. Om jag snabbt ska ta mig långa sträckor och därför minimera vikten så är det istället traillöparskor och hängmatta som gäller.

Min nuvarande packlista finns att titta på här:

En äldre version baserat på hängmatta, och som jag går igenom i filmklippet nedan:

Ultralight. 6,8 kg utrustning för sommarfjäll
Ca 7 kg utrustning för höstfjäll.

Nyckeln till viktbesparing ligger i att inte jaga gram, utan att jaga kilogram. Därför måste utrustning kunna användas till många olika saker. Om jag till exempel använder stavar fungerar de både som stavar och tältstag. Jag använder tekniskt sätt inget tält, utan min regnponcho som väger ca 300 g, och bygger skydd med hjälp av stavarna. Om jag använder hängmatta, så tar jag oftast inte ens med mig stavarna.

Vidare undviker jag tung skaljacka, utan förlitar mig istället på mångsidigheten med tunn merinoull (t-shirt innerst) plus vindskjorta (tunn cykeljacka) om det behövs. Utöver det kan jag ha en ullfrottétröja om det blir kallt, en regnponcho över om det regnar och en dunväst/-jacka på kvällen. Behövs mer värme än så är det ju bara att krypa ner i sovsäcken.

När det gäller kläder så arbetar jag efter filosofin att alla medhavda kläder ingår i ett system. Det innebär att jag kan ha på mig allt om det är både extremt kallt och dessutom regnar. Alltså, samtliga medhavda lager (t ex min Icebreaker T-shirt + ullfrottétröja + vindskjorta + dunjacka + regnponcho).

Då jag använder en lätt dunsovsäck med öppningsbar botten kan jag också krypa ner i säcken och samtidigt faktiskt traska omkring och pyssla i lägret och därigenom hålla värmen ytterligare om det skulle behövas.

2018-07-06 17.30.39
4,5 kg basutrustning (tarp + liggunderlag) för skandinaviska sommar- och höstfjäll.

Om jag vill ha gasolkök använder jag MSRs minsta modell (Pocket Rocket). Nuförtiden blir det ofta att jag tar min Vargo titaniumbrännare (10g + vindskydd i metallfolie) och en liten flaska T-Röd – det brinner finare. Däremot är viktfrågan fortfarande inte avgjord för min del. Eftersom jag kan hushålla/reglera gasen med större precision jämfört med T-röden så känns det som att gasolköket blir effektivare.

För att ytterligare spara vikt har jag rationaliserat ner köksutrustningen till en titaniumkastrull (och ibland en kaffepanna). En sked eller spork är allt som behövs för att äta. Till disk och kroppstvätt använder jag Försvarets generella biologiskt nedbrytbara rengöringsmedel (som kan användas som både tvål, tvättmedel och diskmedel). Som diskborste använder jag den lilla meshbag som kärlet ligger i.

När man rationaliserar bort så mycket kan man gott kosta på sig att ta med sårtvätt, kompress, plåster, compeed, pincett och värktabletter i medicinskåpet.

Reparationsmässigt brukar jag klara mig med en bit ståltråd, några säkerhetsnålar och några varv silvertejp (lindat runt t ex stav- eller spadskaftet). Dessutom har jag en synål med färdigträdd björntråd med mig. Vad har man då silvertejp till i vildmarken? Jag har hittills lagat skalbyxor efter att ha rispat upp byxbenet med ett stegjärn under isklättring i Kebnekaise, lagat hängmattan då jag råkat rispa upp undersidan mot en sten, lappat ihop ryggsäcksskydd efter att ha ramlat i en törnbuske, samt lagat ett uppslitet midjebälte på ryggsäcken. Jag har även lagat mitt regnställ då jag tog mig över en taggtråd i Australien och fastnade. Och en gång tejpade jag min färdkamrats hälsena med silvertejp eftersom vår elastoplast var slut.

2016-08-02 18.37.47
All utrustning utlagd under min Gossamer Gear-tarp. Moskenesøya, Lofoten, Norge.

Jag räknar med knappt 1 kg extra i mat och bränsle per dygn (då ingår GORP och kaffe etc). En 4-dagars tur på sommarfjället bör alltså landa på knappt 9 kg och jobba sig ner till knappt 5 kg sista dagen. (Det bygger dock på att jag hämtar upp vatten kontinuerligt, vilket ju går att göra i svenska fjällen.)

2016-07-10 16.50.45
Ponchon ventilerar bra jämfört med helt regnställ, och täcker även ryggsäcken samtidigt.
Annonser

7 reaktioner på ”Utrustning

 1. Pingback: Baspackning « Flakes of Mind

 2. Pingback: Mat för sommarfjäll | Flakes of Mind

 3. Intressant 🙂 . Alltid roligt att få lite tips och nya infallsvinklar från likasinnade. Jag har gått ifrån att vara ”ultralätt” till att finna en trivselvikt ( för min del ca 12kg) .. då jag har med mig mycket godsaker att mumsa på när jag är ute. Så för varje kilo eller gram jag kan spara eller undvara – läggs den vikten per automatik på något gottigt 🙂 – Tack för trevlig läsning , och vem vet vi kanske snubblar på varandra i fjällen./ Mvh Stephan

  1. drpontus

   Håller helt med. Genom ultralight-filosofi skapar man sig utrymme att ta med t ex en bra kaffepress och annan lyx!

 4. Hej! Tack för trevlig läsning!

  Undrar två saker. Har du testat fast bränsle, dvs esbit? Ska tydligen ha den lägsta vikten av alla bränslen (bortsett från ved som tas på platsen då) men är ju i och för sig lite dyrt.

  För det andra. Klarar du dig med enbart underställsbyxor när du kommit fram till lägret? Löparbyxorna är väl blöta, i alla fall om det har regnat.

  Ha det fint!
  Elias

  1. drpontus

   Hej! Nej, har inte testat esbit själv, bara läst om det och sett filmklipp än så länge.
   Ang klädsel: Det beror ju såklart lite på väder och säsong. Men med ett torrt underställ (Merinoull eller ullfrotté) i kombination med dunsovsäck med öppen fot (så man kan röra sig runt i lägret när man fixar med käk och utrustning) har jag aldrig frusit under vår/sommar/höst. Om det är senhöst i fjällen får man nog packa med ytterligare ett lager byxor förstås.

 5. Pingback: Ultralight Backpacking/Fastpacking Gear List – Flakes of Mind

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s